Hooggevoeligheid

Wat is Hooggevoeligheid?
Een hoogsensitief persoon (ook wel HSP of hypersensitief genoemd) is iemand die, in vergelijking met de meeste mensen, bovengemiddeld gevoelig is.

HSP's zijn ontvankelijker voor de - meer subtiele - indrukken, signalen en prikkels van de wereld en gaan daar anders mee om. Hierdoor raakt het zenuwstelsel van een HSP eerder overprikkeld.

Deze eigenschap kan bijvoorbeeld een grote invloed hebben op het zelfbeeld, zelfvertrouwen, sociale en professionele contacten, prestaties en het maken van keuzes.

Op de website van www.hoog- gevoelig.nl vind je hier HSP zelftesten.

Hooggevoeligheid

Gebrek of kracht?
HSP's hebben vaak het gevoel 'anders' te zijn. Velen ervaren dit als een gebrek en proberen dan om 'gewoon' te zijn, bijvoorbeeld door extra hard te werken of door te voldoen aan verwachtingen van anderen.

Als een HSP zich echter goed bewust is van deze bijzondere eigenschap, dan kan deze als een positieve kracht ingezet worden. Zo zijn HSP's vaak diepe denkers, intuïtief, creatief, zorgzaam, empathisch, fantasie -rijk en betrouwbaar.

Omgaan met Hooggevoeligheid
Bij het leren omgaan met hoog- gevoeligheid is het belangrijk om goed zicht te krijgen op wat voor jou de positieve kanten en valkuilen zijn.

Hoe ga je het beste om met jouw energie? Hoe kun je jezelf prettig afsluiten en openen? Hoe ga je om met grenzen en blijf je bij wat jij echt vindt, voelt en wilt? Hoe ga je om met spanning en stress en hoe kun je ontspannen? Hoe hou je contact met je intuïtie? Hoe ga je om met je emoties?

Om je te helpen deze vragen te beantwoorden, word er o.a. gewerkt met voice dialogue, visualisaties, huiswerk opdrachten en bewustzijnsoefeningen. Als HSP kent Marcus uit eigen ervaring de voor- en nadelen en heeft hij geleerd om hier gebalanceerd mee om te gaan.

Copyright © 2005 - 2020   Stap na Stap |  KvK: 55608663  |  Tel. 06 47604423